Welke oorbellen-trends mogen we verwachten in 2015? Wat is er nieuw van juweelontwerpers? Wat hebben we op de catwalks en op staat gezien? En welke van deze trends zijn van toepassing op sieraden- en lifestyle shows zoals INHORGENTA MUNICH 2015 en BASELWORLD?

Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Moraglione

Oorbellen trends 2015 – #1: Geïnspireerd door de natuur

Dit jaar zijn de motieven sterk beïnvloed door moeder natuur. Juweelontwerpers zijn duidelijk geïnspireerd door flora en fauna. Kenneth Jay Lane, bijvoorbeeld, biedt oorbellen aan in de vorm van bladeren, veren, kikkers, koraal, zeesterren of slangen. Vianna Brasil toont ook een vleugje van de natuur. De belangrijkste oorbellen-trends geïnspireerd door de natuur zijn zeker vlinders en bloemen. Deze motieven zijn ook erg dominant bij andere soorten sieraden.

Vlinder-vormen kunnen gevonden worden bij Dimitra Papadimitriou, Moraglione of Busatti Milano.
Flower power is een trend die ons opviel bij Bernd Wolf, Waskoll, Schmittgall, Autore, Giovanni Ferraris, Konplott, en DiamondGroup.
Studex biedt oorbellen in vlinder- of bloemetjesvorm aan, voor zowel het zetten van oorgaatjes als normale sieraden. Bloem-gevormde juwelen zijn een perfect accessoire voor bloemenprints, die dit jaar nog populairder worden.

Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Vianna Brasil
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Dimitra Papadimitriou
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Busatti Milano
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Bernd Wolf
Earring Trends 2015: #1 Inspired by Nature — Image: © Waskoll
Earring Trends 2015: #1 Inspired by Nature — Image: © Autore
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Giovanni Ferraris
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Konplott
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © DiamondGroup
Oorbellen trends 2015: #1 Geïnspireerd door de natuur — Afbeelding: © Studex

Oorbellen trends 2015: #2 Kleurvariaties rond Marsala – Afbeelding: © Hans D. Krieger

Oorbellen trends 2015: #2 Kleurvariaties rond Marsala

De kleurexperts van Pantone hebben aangekondigd dat PANTONE® 18-1438 Marsala de Kleur van het jaar 2015 is. Deze rijke, aard-achtige rood-bruine kleur zal invloed hebben op de mode- en beauty wereld en zal ook de kleurenpaletten van sieraden en accessoires beïnvloeden. Marsala kan perfect gecombineerd worden met neutrale kleuren zoals grijs, warme goud- en geeltinten, en een variëteit aan lichtgroen- en lichtroze tinten. Enkele heel mooie voorbeelden van sieraden die deze kleuren gebruiken vielen ons op op Hans D. Krieger, Heskia/Almor Design, IsabelleFa, Ernstes Design, Orfebres Navarro, en Scheffel.

Oorbellen trends 2015: #2 Kleurvariaties rond Marsala – Afbeelding: © Heskia/Almor Design
Oorbellen trends 2015: #2 Kleurvariaties rond Marsala – Afbeelding: © IsabelleFa
Oorbellen trends 2015: #2 Kleurvariaties rond Marsala – Afbeelding: © Ernstes Design


Oorbellen trends 2015 – #3. Hoe later de avond, hoe meer schittering – Afbeelding: © Studex

Oorbellen trends 2015 – #3. Hoe later de avond, hoe meer schittering

Ondanks het feit dat “statement”-oorbellen nog steeds populair zijn op de catwalks gaat de trend naar oorbellen die gedragen kunnen worden voor elke gelegenheid. Knopjes zijn populairder dan lange, bungelende en zware oorbellen maar dat betekent niet dat je niet een beetje schittering mag hebben in je oren tijdens de dag. Diamanten zijn echte eye-catchers; Zirkoon of kristallen zijn uitzonderlijk populair. Speciale gelegenheden vragen vaak naar grotere oorbellen.

Oorbellen trends 2015 – #4. Oorbellen combinaties – Afbeelding: © Studex

Oorbellen trends 2015 – #4. Oorbellen combinaties

Meerdere oorbellen per oor zijn de standaard geworden. Dit is dus niet zozeer een nieuwe trend, zoals je je misschien nog kunt herinneren van onze Oorbellen trends 2014 artikel in dit Trend Blog. Deze trend zal dit jaar echter momentum krijgen. Twee of drie oorbellen per oorlel gecombineerd met een of meerdere oorbellen in het bovenste gedeelte van het oor zal het meest populair zijn. Knopjes worden ook gecombineerd met oor-manchetten die meestal worden gedragen op de rand van het middelste of bovenste oor.

Oorbellen trends 2015 – #5: Oorbellen een oorgaatjes als geschenk

Oorbellen zijn perfect om te geven als een geschenk omdat ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld ringen maar in 1 grootte beschikbaar zijn. Bovendien wordt oorgaatjes laten zetten steeds vaker als cadeau gegeven, zeker aan kinderen. “De eerste schooldag of weer naar school gaan, verjaardagen, vakanties en andere culturele of religieuze aangelegenheden zijn typische voorbeelden van wanneer het laten zetten van oorgaatjes een goede keuze is voor ouders, grootouders of peetouders,” volgens Marc van Kuijk, Managing Director van Studex Benelux. Hoe geed je oorgaatjes als cadeau? Met een geschenkbon of door er een speciale dag van te maken door je kind mee te nemen naar een van de vertrouwde Studex Partners.

Oorbellen trends 2015 – #4-#6 Meerdere oorbellen, oorbellen schenken, en spontaniteit – Afbeelding: © Studex

Oorbellen trends 2015 – #6: Spontaniteit

Bij het kopen van, of het overwegen van het laten zetten van oorgaatjes is het nieuwe motto, “Hoe meer hoe beter.” Zoals Marc van Kuijk stelt, “Tegenwoordig beslissen consumenten sneller en spontaner om gaatjes te laten zetten. Eens dat ze weten waar ze de beste kwaliteit kunnen vinden, kopen ze soms zelfs wel 4 oorbellen in plaats van 2-met twee extra voor de ouder of vriend die erbij is,” en voegt toe, “Moeders laten zelf soms ook extra oorgaatjes zetten als ze toch al aanwezig zijn.”

In 2015 kijken we uit naar een erg gevarieerd aanbod van juwelen-geïnspireerd door de natuur, met mooie kleurvariaties en spannende combinaties.