Ohrringe anziehen mit MS – Denise erklärt die Herausforderungen – © Fixperts
Een tijdje geleden, stootte ik op deze video en ook op fixperts.org. Het heeft mij geraakt omdat het laat zien hoe belangrijk dingen kunnen zijn, die normaal als “kleine dingen” in ons dagelijks leven gezien worden. Maar het zijn voor sommige mensen helemaal geen “kleine dingen” . Oorbellen dragen, er geweldig uitzien, elke ochtend je oorbellen zelf kunnen aandoen is voor de meesten van ons iets heel natuurlijks. Voor Denise Stephens in het Verenigd Koninkrijk echter een jonge vrouw met multiple sclerose (MS), betekenen de “kleine dingen” echter een heleboel.

Op Fixperts gaat het erom dingen te repareren en alledaagse problemen op te lossen. Dit is een sociaal project dat “FixPartner”, “Fixperts” en “FixFilmmakers bij elkaar brengt”. FixPartner zijn mensen die hulp wensen bij een uitdaging. In dit voorbeeld is dit Denise, die oorbellen, draagt sinds ze 16 is. Vanwege MS, kan zij de oorbellen niet langer zelf sluiten  zonder hulp van anderen. Zij verklaarde dat MS de werking van haar handen dusdanig beïnvloedt heeft, dat ze gevoelloos en zwak aanvoelen. Bovendien, lijdt heeft ze problemen met zien en loopt ze op krukken. Denise is een zelfbewuste, onafhankelijke vrouw die alleen woont en de dagelijkse uitdagingen, zoals het vastknopen van een blouse, met kleine gereedschappen oplost. Maar als ze oorbellen wil dragen, heeft ze behoefte aan iemand die helpt haar.

“Fixpertin” is in dit verhaal Florie Salnot. “Fixperts” zijn ontwerpers of “makers”, die hun verbeelding, talent en vaardigheden inzetten, om een probleem op te lossen. Florie, die zelf lieve parel oorbellen draagt, vraagt Denise, om haar te tonen, hoe ze zelf haar oorbellen zou aandoen, en haar te vertellen waar precies de uitdaging ligt. Ze kijkt geconcentreerd toe, terwijl Denise laat zien hoe ze een oorbel in het gaatje van de oorlel  aan doet. Maar Denise legt uit: “het gaat erom de pousette op de oorbel te plaatsen, dat is een absolute nachtmerrie voor mij.”

“FixFilmeproducent” Peter Judson en Rachel Singer documenteren het verhaal van Denise en Florie – vanaf hun eerste ontmoeting over Florie’s  creatie van het prototype hulpmiddel tot de ultieme oplossing, die goed bij Denise werkt. Het sterkste bericht vindt u aan het einde van de video op 3:23, als de film in het zwarte verdwijnt. We horen de stem van Denise zeggen: “Ik heb al een eeuwigheid geen oorbellen meer gedragen. Dit betekent nu dat ik mijn oorbellen zelf aandoen kan.” Alleen al bij het horen van het geluid van haar stem, kun je voelen wat het betekent dat ze nu zelf oorbellen kan aan doen en dragen dankzij Florie’s hulp. Wat een geweldig voorbeeld dat kleine dingen zoals oorbellen een groot verschil kunnen maken in ons leven!

Preview van de video

Fixperts – The Little Things van Fixperts op Vimeo.

Fixperts hebben al veel mensen geholpen met hun uitdagingen – mensen met een handicap, oudere mensen en vele anderen. Zo creëerden bijvoorbeeld de “Fixperts” Dan Jackson en Sophie Both een “kousenaantrekker” gemaakt voor “FixPartnerin” Edna Day, die haar kousen niet meer zelf aantrekken kon. IMAGINATION, een Brits bedrijf, was een “Fixpert” voor “FixPartner” Milly, die met haar ene gezonde hand flessen wilde kunnen openen.  Op de Fixperts-Website vindt je meer “FixFilme”, of  kunt u uw eigen Fixperts project starten.