Kinderdag: Evenementen en kleine geschenken
Op kinderdag staan kinderen in het middelpunt. Het doel van Kinderdag is om aandacht te vragen voor de behoeften en rechten van kinderen. Een beetje verwarrend hier zijn termen als “Internationale kinderdag” en “Wereldkinderdag”, deze zijn immers niet hetzelfde al hebben ze dezelfde doelstellingen.

De Internationale Kinderdag (International Children’s Day), die op 1 juni gevierd wordt vindt zijn oorsprong bij de Geneva conventie voor het welzijn van kinderen in 1925. Deze dag wordt vooral gevierd in (voormalig) communistische landen zoals China en veel Oost-Europese landen.

Wereldkinderdag (Universal Children’s Day) werd in september 1954 door de Verenigde Naties en UNICEF in het leven geroepen. Deze dag word in 145 landen gevierd op datums die verschilt van land tot land. In Nederland wordt deze dag op 25 juni gevierd, in België op 29 september.

Vieren kunnen kinderen als de besten. In Nederland en België heeft Kinderdag echter veel minder betekenis als dagen als Moederdag en Vaderdag. Velen weten zelfs niet dat er een Kinderdag bestaat. Dit hangt echter sterk van het land af waar je in woont.

In de meeste landen zijn er op kinderdag leuke vrijetijdsactiviteiten en evenementen voor kinderen en gezinnen. Kinderfeesten, theatervoorstellingen, concerten, rommelmarkten, hands-on activiteiten en workshops, gratis of met korting toegang tot de dierentuin, zwembaden of stadsparken – er is genoeg voor kinderen om te doen en te zien. Veel winkels bieden op de dag speciale kortingen voor kinderen aan.

In Hongarije is er sinds 1931 een “kinderweek”. Sinds 1950 is er een Kinderdag die daar op de laatste zondag van mei gevierd wordt, dit jaar op 25 mei 2014. Kinderen krijgen er zelfs cadeaus voor Kinderdag. Zoals altijd, is het allerbelangrijkste dat de hele familie bij samen is: kinderen, ouders, grootouders en vaak ook peetvaders en peetmoeders. Mijn collega uit Hongarije herinnert zich:

Ik weet nog dat ik een keer op Kinderdag met mijn ouders naar het circus ben gegaan. Na de voorstelling mocht ik de dieren aaien en zelfs op een olifant zitten. Ook een ritje maken in de draaimolen vond ik heel erg leuk en het is altijd leuk geweest om met zoveel kinderen samen te zijn. Ik kreeg altijd veel snoep en speelgoed geschonken en veel van mijn kinderdromen kwamen uit. Voor ons kinderen was het altijd een geweldige dag.

Kinderdag: Eerste oorbelletjes is een leuk geschenkidee
Wie nog op zoek is naar geschenkideeën voor Kinderdag zijn een eerste paar oorbellen misschien een mogelijkheid om een wens te vervullen.

In Rusland wordt Kinderdag op 1 juni gevierd met evenementen voor kinderen, eigenlijk zoals in Nederland en België. Echter, de dag heeft er een grotere betekenis. Op straten en pleinen wordt met grote borden en spandoeken Kinderdag aangekondigd. Mijn collega uit Rusland zegt:

Toen ik kind was, waren er bij ons in de kleuterschool en later in de lagere school concerten waar alle kinderen aan deel mochten meenemen. Natuurlijk werden onze ouders altijd uitgenodigd en waren zij onze grootste fans!

Overigens: Studex zet zich wereldwijd in voor projecten die kinderen helpen – zowel lokaal als over de grens. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld jeugd- en sportverenigingen uit de regio, sociale instellingen als kleuterklassen en wezenhuizen in verschillende landen of slachtoffers van overstromingen in India. Voor ons is dit een geweldige mogelijkheid om een keer iets terug te geven.